Groepskamp

2019 het jaar van mijn derde reis naar de stad Rio Branco in de Amazone in Brazilie. Tijdens mijn verblijf van vier weken in Rio Branco mee geweest op een groepskamp die ter ere van mijn aanwezigheid werd gehouden . Welpen , scouts en exploren de gehele vereniging op kamp.  Kamplaats was een boerderij op zo'n 15  km vanaf Rio Branco aan de rand van het Tropisch Regenwoud. Waar normaal gespoken de koeien bijeen werden gedreven was de keuken ingericht. Waar normaal gesproken de paarden bijeen werden gedreven sliepen de welpen in tenten. De scouts en explores slipen in tenten in het open veld .  Temperatuur over dag ruim 35 graden . Voor mijn gevoel was het warmer.  Voor Brazilianen al warm genoeg , voor iemand zoals als ik uit Nederland was het zweten . Op een honderd meter afstand van het kampterrein lag een meer , waarin veilig gezwonnen kon worden . Geen slangen en andere roofdieren. Het viel mij op bij het bouwen van vlotten dat de veel jongeren allemaal zwemvesten droegen.  Een teken dat jongeren niet het zwemmen geleerd hebben . Uiteraard de vlag van Brazilie en Nederland in top . De Nederlandse vlag had ik vanuit Nederland meegenomen. Ik moet elke keer en ook op dit kamp wennen aan het eten . Veel rijstprodukten . En Brood zoals ik dat in Nederland gewend ben kennen ze niet . Het is meer stokbrood wat ze eten. Een kampvuur ontbreekt  S Avonds niet op het programma . Maar er is een verschil met hoe het beleefd word in Bij scouting in Brazilie en zoals ik het in Nederland gewend ben. Waar in Nederland het kampvuur voor de leiding de plek is om s avonds gezellig na te praten , is het kampvuur in Brazilie de plek waar het kamp ook echt word afgesloten. Daarna gaat ook iedereen gelijk naar bed . Ochtends gaat iedereen er ook weer op tijd uit. Het weekend kamp is een bijzondere ervaring geloof me.

Een zomerkamp zoals de scouts bij mijn vereniging in raalte gewend zijn , een kamp van een hele week is in Rio Branco niet megelijk . Als het in Nederland zomer is is het in Brazilie winter . Een winter die zich kenmerk niet door de kou maar door de droogte . Is het bij ons winter , breekt daar de zomer aan , een zomer periode van enkele maanden die zich kenmerkt door de moesson. Gedurende drie a vier maanden continu regen , regen en nog eens regen.  Rio Branco heeft ook in die periode veel last van overstromingen. Op kamp gaan is dus in de zomervakantie gewoon niet mogelijk. Weekendkampen in de rest van het jaar van zaterdag tot zondag . Om 18.00 uur is het vrijwel donker . Om die reden kun je dus vrijdag niet op kamp. En mensen werken overdag , hebben dus niet de mogelijkheid om vrijdag met de jongeren erop uit te trekken .

Meest recente reacties

20.09 | 21:17

Wilfried, in de ware zin van het woord ben je geen missionaris, maar wel een man met een echte missie. We zijn heel trots op onze neef. Ga zo door kerel, je bent goed bezig, ga zo door!

14.02 | 10:52

Een mooi gebaar om scouts te helpen in andere landen. In Brazilie is in oprichting een nationale organisatie van oud-scouts en oud-gidsen die de Scouting in Brazilie gaan ondersteunen waar mogelijk.

Deel deze pagina