Vriendschap over de grenzen heen.

Nooit verwacht dat ik ooit nog eens vriendschap zou sluiten met iemand aan de andere kant van de wereld . Een vriendschap gebasseerd op wederzijds vertrouwen. 

Een paar jaar geleden had ik nog nooit van Carlos Vianne gehoord , ik had nog nooit gehoord van de stad Rio Branco. Ik kreeg een verzoek van Herman Vree die ik zoals velen kende van Face Book. Het verzoek of ik bereid was een scouting hoed op te sturen naar carlos Vianne in Rio Branco ( Brazilie ) , want zo vertelde Herman , Carlos had zijn eigen hoed moeten verkopen om de Dokters rekening van zijn moeder te betalen. En Herman kon die vraag bij mij neerleggen omdat hij wist dat ik voor de vereniging in raalte tweede hands scouting kleding voor de leden regel. Ik hoefde over dit verzoek niet lang naar te denken. De reden van het verzoek sprak mij zeer aan . En zo goed als nieuwe hoed ingepakt en met een echte voorzitters pluim opgestuurd naar Rio Branco.

De reactie's vanuit Brazilie waren echt geweldig. Iemand uit Europa stuurt zomaar een hoed op en geeft die cado. Een hoed in Nederland kost rond de 40 Euro , In Brazilie ruim 200 Real. Voor Brazilianen een waar kapitaal. Op het moment dat ik de hoed stuurde was mij dit niet duidelijk, Op dat moment was het mij ook niet duidelijk met wat van scouting vereniging ik te maken had. Veel later begreep ik via Herman vree dat ik te maken had met jongeren uit toch wel vrij arme gezinnen uit Rio Branco.

Kom naar Brazilie was het antwoord uit Rio Branco !!!!!! Maar dat was voor mij echt wel een stap te ver. Zeker ook gezien de kosten die dat met zich meenam. Maar om ook zomaar in het vliegtuig te stappen naar de andere kant van de wereld was op dat moment voor mij een stap te ver. Het besluit om naar Brazilie te gaan heb ik genomen in December 2015. Finacieel kon ik het mij veroorloven al had ik moet ik eerlijk toegeven geen idee waar ik aan begon.

Ik legde bij Herman Vree de vraag neer wat ik als cado voor zo.n scouting groep mee moest nemen.Pas op dat moment kreeg ik door dat het jongeren waren uit vrij arme gezinnen , en nog meer dat het een scouting vereniging is die vecht voor erkenning binnen de Braziliaanse samenleving. Een vereniging zonder eigen onderkomen , een vereniging waar de leden niet herkenbaar waren als scoutingleden . Het scouting uniform ( rond de 50 Euro ) voor veel gezinnen niet te belalen.

Om deze jongeren te helpen heb ik 28 December 2015 het besluit genomen te stoppen met Roken. Het geld wat ik normaal in de week aan het roken zou kwijt zijn ( rond de 27 Euro ) heb ik opzij gelegd. Door niet meer te roken heb ik zelf het bedrag van 700 Euro gestoken in de aanschaf van scouting uniformen voor deze jongeren . Door een actie op poten te zetten heb ik vorig jaar in totaal het bedrag van 3500 Euro bij elkaar gehaald .( inclusief mijn eigen 700 Euro ) Voor dit bedrag is voor de jongeren een uniform aangeschaft , is het lidmaatschap van de scouting federatie in Brazilie betaald en zijn 10 nieuwe tenten aangeschaft en een paar nieuwe lampen voor tijdens hun kamp. Momenteel ben ik nu een jaar van het roken af , en leg ik nog steeds geld opzij voor deze jongeren wat anders aan het roken zou kwijt zijn.

Iets meer dat twee weken in Brazilie geweest . Zeker kennis gemaakt met  7 scoutinggroepen . 1 groep in Sau paulo , 1 groep in Santos , 4 groepen in Rio Branco en 1 groep in Xa Puri ( hoop dat ik deze naam goed uitspreek).

Het verhaal is nog niet voorbij . Momenteel ben ik bezig om me voortebereiden op mijn tweede reis richting Brazilie in september 2017.

Meest recente reacties

20.09 | 21:17

Wilfried, in de ware zin van het woord ben je geen missionaris, maar wel een man met een echte missie. We zijn heel trots op onze neef. Ga zo door kerel, je bent goed bezig, ga zo door!

14.02 | 10:52

Een mooi gebaar om scouts te helpen in andere landen. In Brazilie is in oprichting een nationale organisatie van oud-scouts en oud-gidsen die de Scouting in Brazilie gaan ondersteunen waar mogelijk.

Deel deze pagina