Een bijzonder verhaal

De foto bij dit verhaal is niet van de kerk waartoe de fam Barros behoord. Dit is een foto van de RK kerk in Rio Branco. Van de kerk van de geloofsgemeenschap waartoe de fam Barros behoord heb ik helaas geen foto.

De fam Behoord tot de door Nederlanders gestichte Broederkerk . Hier wil ik wel even een kanttekening bij plaatsen , want ik weet niet zeker of de benaming broederkerk juist is. Feit is wel dat op zondag de fam Barros op zondag morgen en avond indien mogelijk naar de kerk gaat. het is een gastvrije gemeente , zo heb ik het ten minste wel ervaren.  Maar het is ook een gemeente waar de Dominee toch gauw een half uurtje aan het preken is . De vrouw des huizes vond het prettig als ik mee zou gaan om de kerkdienst te bezoeken . Ik durfde hierop niet nee te zeggen om hun niet te beledigen . Tenslotte laten we eerlijk zijn zij bieden me elke keer wel gastvrijheid in hun huis. 

Bij zo'n kerkdienst val je natuurlijk als Nederlander wel op tussen al die Brazilianen. Voor mij als Nederlander die het portugees niet machtig is , is zo'n preek niet bijster intresant . Integendeel , ik heb er dus geen woord van verstaan . Ik werd aan het eind van de dienst voorgesteld aan de Dominee , die dus snel door had dat ik van zijn preek geen woord verstaan had . En dat was voor hem moeilijk te accepteren . Als hij preekt zal ook een ieder verstaan en begrijpen wat hij zegt .

Bij de avonddienst kwam zijn zoon naast mij zitten . En jawel , geloof het of niet , maar deze jongeman was de engelse taal machtig . En deze zoon van de Dominee heeft elk woord van de preek van zijn vader in het engels naar mij toe vertaald. Een half uur lang luisteren naar een preek in het portugees waar ik dus geen woord van snapte , terwijl zijn zoon naast mij elk woord vertaalde in het engels.